Boka mustning av äpplen

Välj ett mikromusteri som gör god äppelmust av dina äpplen.
Välj mellan råmust eller pastöriserad och upptappad på förpackning som du kan förvara i rumstemperatur i minst ett år.

Se respektive musteri för öppettider

Unik smakupplevelse

Kul gå bort-present

Inga tillsatser

Om tjänsten

Vad är ett Mikromusteri?

Mikromusteri.se är en samlingssida för att boka mustning från mindre sk Mikromusterier.

Ett mikromusteri driver sin verksamhet på mindre basis och har begränsade öppettider men har likaväl samma ambitioner som ett större musteri att hjälpa privatpersoner med att ta vara på sina äpplen.

Vi gör detta främst för att ta hand om all frukt som annars kanske bara kastas och istället göra riktigt god äppelmust av.

Tänk bara på att resultatet beror på vilken frukt man lämnar in, för alla äpplen blir inte goda att musta. Äpplet bör vara sött och syrligt, då passar det ofta att göra äppelmust av och kanske i nästa led lite äppelcider.

Välkommen med din beställning hos någon av musterierna på sajten. Utbudet kommer att bli större allt eftersom.

TJÄNSTER

Hur vill du ha din must?

Varje musteri erbjuder egna tjänster. Läs mer på bokningssidan.

Råmust tappad på dunk

Levereras i dina egna rengjorda hinkar/dunkar.

$
Ståpåse för äppelmust

Tappning på 3 liters ståpåse

Musten tappas upp pastöriserad i en ståpåse. 

$
SÅ HÄR FUNGERAR DET

Boka, plocka, lämna, hämta

Äpplena mustas hos deltagande musterier i Sverige.

Boka tid för inlämning. Plocka sedan hela och rena äpplen i papperskassar eller IKEA-kassar. Undvik fallfrukt från beteshagar pga bakterierisken. Lämna sedan på ditt musteri som du bokat tid hos.

Har du valt pastöriserad must så kontaktar vi dig när allt är färdigt att hämtas. Samma med råmust, men de måste du hämta rätt snart från då du blivit meddelad. Du får en SMS-faktura på musten efteråt och i vissa fall kan du betala även på plats.

Vi tar inte emot mjöliga eller övermogna äpplen. Dvs ett äpple som är mjukt och inte knastrar när du biter i det. Detta pga dessa äpplen sätter igen mina filter. Svenska sommaräpplen blir snabbt övermogna och är allt som oftast för mjöliga. De går att göra must på, men då måste de göras innan de hunnit bli övermogna och eftersom jag öppnar musteriet i september är det troligen försent.

Frukter du lämnar in ska dessutom vara fria från jord, kvistar, löv, grus eftersom det kan medföra bakterier och även skada utrustningen.

01

Boka tid

Boka en tid då du vill lämna dina äpplen. Gör en preliminär anmälan via formuläret nedan så återkommer ditt musteri till dig med med definitivt besked

02

Plocka äpplen

Plocka minst 50 kg äpplen. Det motsvarar ca 4 fulla pappkassar.
Av detta blir det 25-30 liter äppelmust. Gå gärna ihop med grannar och blanda lite äpplen för en mer komplex smak.

03

Lämna in

På din bokade dag. Lämna dina äpplen hos ditt musteri. Tänk på att använda hela kassar eller plastbyttor och inte pappersmaterial om äpplena är blöta/fuktiga.

04

Hämta färdig must

När äpplena är lämnade så tvättar vi dem och sorterar bort dålig frukt.

Vi pressar och paketerar enligt överenskommelse.

Du får ett meddelande när musten går att hämta och betalar på plats eller mot SMS-faktura.

FÖR MUSTERIÄGARE

Öppna Mikromusteri

Går du i tankar att öppna musteri? Vill du starta eget i mindre skala för att känna på hur det känns? Öppna ett Mikromusteri och ta emot bokningar på mikromusteri.se

Tjäna extra pengar

Fakturera utan eget företag.

Få stöd av andra

Gemensam Facebook-grupp.

Support

Jag hjälper dig komma igång.

En god gärning

Låt oss ta hand om äpplen i Sveriges trädgårdar.