Endast tidsbokade besök

Boka tid

Här kan du göra en förfrågan på att lämna in äpplen för mustning.

Om du vill så kan du istället SMS:a en förfrågan till 0730-556145. Ange då din address och önskad mustningshelg. Vanliga frågor hittar du här.

Du kan även välja att få äpplen hämtad (se prislista). Gäller inom en radie av 2 mil från Valbo.

Se alla priser här

Ange dina kontaktuppgifter och ett telefonnummer som du har kopplat till swisch.

Betalning överlåtes till Frilans Finans och sker via SMS-faktura (swisch). Betalningsvillkor 7 dagar.

Efter skickad förfrågan tar jag kontakt med dig och bekräftar bokningen.

Henrik Rossini
Bäckvägen 88, Valbo

 

Aktuella bokningar

Jag har kapacitet för ca 200 kg äpplen/helg (beroende på om man beställer pastöriserad must eller råmust). Lämna gärna frukt på fredag em så mustar jag sedan under helgen.

Se aktuella tider i formuläret bredvid.

Tack för i år, nu tar jag inte emot fler äpplen!

FAQ

Vanliga frågor

Kan jag komma utan att ha bokat tid?

Nej, du bokar en tid för inlämning via mitt formulär.

Boka här

Vilken adress är det till er?

Bäckvägen 88 i Valbo

Vilka dagar är det öppet?

Jag kommer ha öppet helger till mitten oktober. All inlämning sker enligt överenskommelse helst fredag kväll/lördag morgon.

 

Hur mycket äpplen måste man ha med sig?

För att jag ska kunna dra igång en mustning behöver jag minst ca 50 kg äpplen, vilket ger 25 liter must.

Vilka äpplen kan man musta?

Använd mogna äpplen. Om du delar dem ska kärnan vara brun. Smaka på äpplet för att avgöra om det duger till mustning. Det får gärna vara sött och syrligt.
Fallfrukt går bra att använda om du borstar bort gräs och jord först. Äpplen som ligger i beteshagar låter du vara till djuren, det är stor risk för bakterier i dessa.  

Hur mycket must blir det?

Det är svårt att säga exakt, men i normala fall brukar man säga att t ex 50 kg äpplen ger 25 liter must.

Får jag musten från mina egna äpplen?

Ja jag mustar enbart de äpplen du lämnar in till dig själv.

Ska jag välja råmust eller pastöriserad must?

Råmust måste du ta hand om direkt. Frysa ner, göra cider eller vinäger av. Annars börjar den jäsa inom någon dag.
Pastöriserad must tappar lite smak vid uppvärmningen, men å andra sidan kan du njuta av din must under ett helt år och utan att behöva lagra dem i kylskåp.

Hur fungerar pastörisering?

Pastörisering är en behandling som gör att musten håller längre och kan förvaras i rumstemperatur. Genom att värma musten tar man död på bakterier som sätter igång jäsning av drycken.

Jag värmer upp musten i en pastör till ca 85-90 grader i minst 15 minuter och tappar den sedan het direkt i ståpåse och försluter den.

Kan jag betala kontant?

Nej, jag har valt att överlåta fakturorna till Frilans Finans som skickar en SMS faktura till dig för betalning via swisch. Om du inte har swisch så går det såklart bra med bankgiro också.

Hur länge håller min must?

Om du tar emot råmust håller den några dagar som mest i kylskåp. Du kan frysa in råmust så håller den flera år.

Om du väljer att få musten pastöriserad i ståpåse (3 liter) håller den i rumstemperatur oöppnad minst ett år. I kylskåp öppnad ca 1 månad.

Hur får jag min must förpackad?

Om du väljer råmust så tar du själv med kärl att lagra musten i. Hinkar, petflaskor, dunkar som är väl rengjorda.

Väljer du pastöriserad must så får du den levererad i 3-liters sk ståpåsar.

Kan man köpa färdig äppelmust av er?

Nej tyvärr. Detta kräver särskilt livsmedelstillstånd.

I dagsläget får jag enbart hjälpa privatpersoner med att göra äppelmust av deras egna äpplen. Går det bra kanske jag utökar verksamheten med detta tillstånd i framtiden.

Blogg om äpplen & cider

Läs mer om äppelmustning och hur man gör äppelcider på min systersida ettappleomdagen.se

Besöksadress

Bäckvägen 88
818 92 VALBO

Telefon

E-post

Boka tid