Välj musteri

Hitta närmaste mikromusteri på kartan och boka in din tid nu.

Se respektive musteri för öppettider

Just nu letar vi nya musterier till mikromusteri.se

Bäcks Mikromusteri

Ort: Valbo

Pastörierad must i praktisk förpackning

Om du beställer din must pastöriserad levereras den i en praktisk sk ståpåse (pouchbag) en variant på en bag-in-box fast utan kartong. Denna håller lagrad svalt i mörkt utrymme i minst 1 år och öppnad i en månad förvarad i kylskåp. Påsen rymmer nästan 3 liter must.

Att ha must på egna äpplen blir en trevlig gå bort present!

Ståpåse för äppelmust
Vad kostar det

Prislista

All mustning faktureras via Frilans Finans som en tjänst. Vid bokning uppger du ett swisch-kompatibelt mobilnummer som fakturan kan skickas till. Betalningsvillkor beror på musteri, men oftast 7 dagar.

Priser anges inklusive moms.

Råmust

Levereras i dina egna rengjorda hinkar/dunkar.

25 kr per liter

Pastöriserad must

Musten tappas upp i en ståpåse som rymmer upp till 3 liter must. Håller minst 1 år  i rumstemperatur och upp till en månad öppnad i kylskåp.

150 kr/st

FÖR MUSTERIÄGARE

Öppna Mikromusteri

Går du i tankar att öppna musteri? Vill du starta litet för att känna på hur det känns? 
Öppna ett Mikromusteri och ta emot bokningar på mikromusteri.se

Tjäna extra pengar

Fakturera utan eget företag.

Få stöd av andra

Gemensam Facebook-grupp.

Support

Jag hjälper dig komma igång.

En god gärning

Låt oss ta hand om äpplen i Sveriges trädgårdar.

FAQ

Vanliga frågor

Kan jag komma utan att ha bokat tid?

Nej, du bokar en tid för inlämning via mitt formulär.

Boka här

Vilken adress är det till er?

Se på respektive musterisida

Vilka dagar är det öppet?

Se på respektive musterisida

 

Hur mycket äpplen måste man ha med sig?

För att vi ska kunna dra igång en mustning behöver vi minst ca 50 kg äpplen, vilket ger 25-30 liter must.

Vilka äpplen kan man musta?

Sorter som är vanliga inom mustning är Cox Orange, Katja, Ingrid Marie, Gravensteiner, Åkerö, Aroma, Filippa, Ribston, Belle De Boskop, Wealty och Risäter. Men huvusaken att de smakar gott, då brukar musten bli bra!

Använd mogna äpplen. Om du delar dem ska kärnan vara brun. Smaka på äpplet för att avgöra om det duger till mustning. Det får gärna vara sött och syrligt.

I år kommer jag inte att ta emot sk sommar-/glasäpplen som t ex Transparente Blanche pga min äppelpress inte klarar av dessa lika bra.

Fallfrukt går bra att använda om du borstar bort gräs och jord först. Äpplen som ligger i beteshagar låter du vara till djuren, det är stor risk för bakterier i dessa.

Har äpplena blivit angripna av rönnbärsmal så kan man eventuellt musta dem ändå. Kontrollera dem genom att dela äpplen och kolla så det inte är "gångar" i det, för då är det bäst att kasta dem.

Vilka äpplen kan man inte musta?

Mjölig sommarfrukt som t ex Transparent Blanche är väldigt svår att musta. Blandar man i den sorten med höstäpplen så förstör man hela pressningen och det blir kanske 50% av ordinarie utfall eftersom äpplemassan geleas.

Vi tar fr om 2023 inte alls emot sommaräpplen eftersom det belastar pressen hårt. Det är väldigt mycket mera jobb att hantera och ger sämre resultat. De får användas till äppelmos istället.

Fallfrukt som ligger i beteshagar låter du vara till djuren, det är stor risk för bakterier i dessa.

Har äpplena blivit angripna av rönnbärsmal och har "gångar" i sig går bort.

Väldigt stötta äpplen, fågelätna och mögliga äpplen går givetvis också bort.

Hur mycket must blir det?

Det är svårt att säga exakt, men i normala fall brukar man säga att t ex 50 kg äpplen ger 25-30 liter must.

Får jag musten från mina egna äpplen?

Ja! Vi mustar enbart de äpplen du lämnar in till dig själv.

Ska jag välja råmust eller pastöriserad must?

Råmust måste du ta hand om direkt. Frysa ner, göra cider eller vinäger av. Annars börjar den jäsa inom någon dag.

Pastöriserad must tappar lite smak vid uppvärmningen, men å andra sidan kan du njuta av din must under ett helt år och utan att behöva lagra dem i kylskåp.

Hur fungerar pastörisering?

Pastörisering är en behandling som gör att musten håller längre och kan förvaras i rumstemperatur. Genom att värma musten tar man död på bakterier som sätter igång jäsning av drycken.

Jag värmer upp musten i en pastör till ca 85-90 grader i minst 15 minuter och tappar den sedan het direkt i ståpåse och försluter den.

Kan jag betala kontant?

I vissa fall går det bra. Vi använder annars oftast att överlåta fakturorna till Frilans Finans som skickar en SMS faktura till dig för betalning via swisch. Om du inte har swisch så går det såklart bra med bankgiro också.

Hur länge håller min must?

Om du tar emot råmust håller den några dagar som mest i kylskåp. Du kan frysa in råmust så håller den flera år.

Om du väljer att få musten pastöriserad i ståpåse (3 liter) håller den i rumstemperatur oöppnad minst ett år. I kylskåp öppnad ca 1 månad.

Min must smakade inte bra

Har något gått fel med mustningen så kontakta mig så löser vi det så du får en ny förpackning must av ditt musteri.

Hur får jag min must förpackad?

Om du väljer råmust så tar du själv med kärl att lagra musten i. Hinkar, petflaskor, dunkar som är väl rengjorda.

Väljer du pastöriserad must så får du den levererad i 3-liters sk ståpåsar.

Kan man köpa färdig äppelmust av er?

Troligen inte, det beror på vilket musteri du vänder dig till.

I dagsläget hjälper vi enbart privatpersoner med att göra äppelmust av deras egna äpplen.