Endast tidsbokade besök

Boka tid

Fullbokat för i år, välkommen åter 2024.

Om musteriet

Detta är som namnet antyder ett Mikromusteri, dvs ett hobbymusteri som jag driver ensam på helger utanför ordinarie jobb.

Jag har endast kapacitet att ta emot ca 250 kg äpplen/helg (beroende på om man beställer pastöriserad must eller råmust) eftersom jag gör detta helt själv.

Du lämnar din frukt på fredag mellan 17-20 (eller enligt ök)  så mustar jag sedan på lördagen och pastöriserar på söndagen.

 

FAQ

Vanliga frågor

Kan jag komma utan att ha bokat tid?

Nej, du bokar en tid för inlämning via mitt formulär.

Boka här

Vilken adress är det till er?

Bäckvägen 88 i Valbo

Vilka dagar är det öppet?

Jag kommer ha öppet helger till från början av september till slutet av oktober. All inlämning sker enligt överenskommelse helst fredag kväll/lördag morgon.

 

Hur mycket äpplen måste man ha med sig?

För att jag ska kunna dra igång en mustning behöver jag minst ca 50 kg äpplen, vilket ger 25-30 liter must.

Vilka äpplen kan man musta?

Sorter som är vanliga inom mustning är Cox Orange, Katja, Ingrid Marie, Gravensteiner, Åkerö, Aroma, Filippa, Ribston, Belle De Boskop, Wealty och Risäter. Men huvusaken att de smakar gott, då brukar musten bli bra!

Använd mogna äpplen. Om du delar dem ska kärnan vara brun. Smaka på äpplet för att avgöra om det duger till mustning. Det får gärna vara sött och syrligt.

I år kommer jag inte att ta emot sk sommar-/glasäpplen som t ex Transparente Blanche pga min äppelpress inte klarar av dessa lika bra. 

Fallfrukt går bra att använda om du borstar bort gräs och jord först. Äpplen som ligger i beteshagar låter du vara till djuren, det är stor risk för bakterier i dessa.

Har äpplena blivit angripna av rönnbärsmal så kan man eventuellt musta dem ändå. Kontrollera dem genom att dela äpplen och kolla så det inte är "gångar" i det, för då är det bäst att kasta dem.

Vilka äpplen kan man inte musta?

Mjölig sommarfrukt som t ex Transparent Blanche är väldigt svår att musta. Blandar man i den sorten med höstäpplen så förstör man hela pressningen och det blir kanske 50% av ordinarie utfall eftersom äpplemassan geleas.

Jag tar fr om 2023 inte alls emot sommaräpplen eftersom det belastar min press, är väldigt mycket mera jobb att hantera och ger sämre resultat. De får användas till äppelmos istället.

Fallfrukt som ligger i beteshagar låter du vara till djuren, det är stor risk för bakterier i dessa.

Har äpplena blivit angripna av rönnbärsmal och har "gångar" i sig går bort.

Väldigt stötta äpplen, fågelätna och mögliga äpplen går givetvis också bort.

Hur mycket must blir det?

Det är svårt att säga exakt, men i normala fall brukar man säga att t ex 50 kg äpplen ger 25-30 liter must.

Får jag musten från mina egna äpplen?

Ja! Jag mustar enbart de äpplen du lämnar in till dig själv.

Ska jag välja råmust eller pastöriserad must?

Råmust måste du ta hand om direkt. Frysa ner, göra cider eller vinäger av. Annars börjar den jäsa inom någon dag.
Pastöriserad must tappar lite smak vid uppvärmningen, men å andra sidan kan du njuta av din must under ett helt år och utan att behöva lagra dem i kylskåp.

Hur fungerar pastörisering?

Pastörisering är en behandling som gör att musten håller längre och kan förvaras i rumstemperatur. Genom att värma musten tar man död på bakterier som sätter igång jäsning av drycken.

Jag värmer upp musten i en pastör till ca 85-90 grader i minst 15 minuter och tappar den sedan het direkt i ståpåse och försluter den.

Kan jag betala kontant?

Nej, helst inte. Jag har valt att överlåta fakturorna till Frilans Finans som skickar en SMS faktura till dig för betalning via swisch. Om du inte har swisch så går det såklart bra med bankgiro också.

Hur länge håller min must?

Om du tar emot råmust håller den några dagar som mest i kylskåp. Du kan frysa in råmust så håller den flera år.

Om du väljer att få musten pastöriserad i ståpåse (3 liter) håller den i rumstemperatur oöppnad minst ett år. I kylskåp öppnad ca 1 månad.

Min must smakade inte bra

Har något gått fel med mustningen så kontakta mig så löser vi det så du får en ny förpackning must av mig.

Hur får jag min must förpackad?

Om du väljer råmust så tar du själv med kärl att lagra musten i. Hinkar, petflaskor, dunkar som är väl rengjorda.

Väljer du pastöriserad must så får du den levererad i 3-liters sk ståpåsar.

Kan man köpa färdig äppelmust av er?

 I dagsläget hjälper jag enbart privatpersoner med att göra äppelmust av deras egna äpplen. Går det bra kanske jag utökar verksamheten med detta tillstånd i framtiden.

Blogg om äpplen & cider

Läs mer om äppelmustning och hur man gör äppelcider på min systersida ettappleomdagen.se

Besöksadress

Bäckvägen 88
818 92 VALBO

Telefon

E-post

Boka tid